2023 Túrák – Hévíz-Patak

https://viziturabazis.hu/turaink/heviz-patak-vizitura/

Rövid Téli evezés a meleg vizű Hévíz-patakon

Időpont: 2022.11.26.

Hajónem: Túra Kenu

Helyszín: A Hévízi Tó vízét elvezető patakocska, Hévíztől Fenékpusztáig.

Táv: 10 fkm

Időtartam: kb. 4 óra

Kinek ajánljuk: Mindenkinek! A téli evezés igazi kuriózum. A meleg vízű patak élettel teli oázist teremt a romantikus téli tájba.

Találkozó: Hévízi Tó Parkoló (Castrum Kemping) 10.00-kor

Túra ára: 10.000,- Ft/Fő (mely tartalmazza a Nemzeti Park belépődíját is)

Utazás, Szállás, Étkezés: Egyénileg

 

Vízitúrás körökben hagyománya van annak, hogy télen is vízre szállunk. A meleg vízű Hévíz-patak igazi kuriózum e téren. A Hévízi Tónak a tó mélyéről tápláló források folyamatos meleg víz utánpótlást biztosítanak. Ennek kivezetésénél van a beszálló helyünk, ahol az akár 20-21 fokos kifolyó víz a leghidegebb téli napokon is látványos vízi utat varázsol alánk. A kristálytiszta vízben akár trópusi növényeket, halakat is láthatunk, miközben körbe vesz minket a hangulatos téli táj. A víz hőmérséklete folyamatosan csökken, ahogy távolodunk a tótól. A trópusi fauna elmarad, ám a madárvilág további látnivalókkal kecsegtet, hiszen a soha be nem fagyó víz menedékül szolgál számukra, így sok – normál esetben költöző – madár itt telel át.

Nem véletlen, hogy fokozottan védett területen evezünk, ahol nem csak a bejárható szakasz hossza, hanem a vízen tölthető idő is szigorúan korlátozva van! A 10 km-es táv a képzett túravezetők segítségével 2,5 – 3 óra alatt teljesíthető a kevésbé felkészültek számára is. A Balatonfelvidéki Nemzeti Park a beszálló-, kiszálló- és pihenőhelyeken mobil WC-k kihelyezésével teszi komfortosabbá a túrázást (és egyben óvja a környezetet is).

Az élménydús evezés kellemesen átmozgat, átmelegít minket, persze azért a réteges öltözet is fontos és tapasztalatból tudjuk, hogy ilyenkor a forró tea és/vagy forralt bor is igen jól esik.

A túrának kora délután van vége, így utána akár egy termál fürdőzésre is marad idő.